Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Avagy 7 dolog, amit talán nem tudtál a kakaóvajról

A csokoládé világnapját egyes források szerint július 7-én ünneplik világszerte. Mi mással, mint csokoládéfogyasztással? Jöhet a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a töltött csokoládé, a tömör, a lapos, az egész, a megkezdett csokoládé, a likőrös csokoládé, az édes csokoládé, a keserű csokoládé és minden olyan csokoládé, amit csak készítenek a világon – mondaná Gombóc Artúr, mi pedig lelkesen bólogatunk. Hoztunk is egy nagyon egyszerű, de annál finomabb csokoládé bonbon receptet neked, amelyben a szezon végére megunt maradék meggyet is felhasználhatod. Először azonban jöjjön egy kis tudomány. smiley

Minden valamirevaló csokiimádó tudja, hogy a csokoládé egyik fő összetevője a kakaóvaj. De mi is az a kakaóvaj?

A kakaóvaj halványsárga színű, csokoládé illatú zsiradék. Előállításához a kakaóbabot fermentálják, napon szárítják és meghámozzák, majd az így kinyert magvakat hidegen sajtolják. A kakaóvaj magas mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ennek ellenére az egyik legstabilabb zsiradék, mivel sok természetes antioxidánst is tartalmaz. Összetétele és kémiai tulajdonságai révén a csokoládén túl rengeteg kozmetikai készítményben megtalálható, de fontos gyógyszeripari alapanyag is. Érdekessége, hogy olvadáspontja 32-36 °C fok, közel annyi, mint a test hőmérsékletünk, ezért olvad el olyan könnyen a szánkban. Meg a bőrünkön.

Hogy mire is jó a kakaóvaj? Összegyűjtöttünk 7 olyan dolgot, amit talán eddig nem tudtál róla.

A kakaóvaj mint élelmiszer

Amellett, hogy a csokoládé fő alapanyaga, a kakaóvajat használhatod zsiradékként is sütéshez-főzéshez. 200 °C-ig hevíthető, így a hagyományos zsiradékok kiváló alternatívája lehet. Bioboltokban kapható már olyan kakaóvaj is, amelyből kivonták az ízanyagokat, ha nem szeretnéd, hogy az elkészített ételed kakaóízű legyen. 

Kakaóvaj a gyógyászatban

Korábban a kakaóvaj gyógykenőcsök és kúpok gyakori alapanyaga volt. Hőmérsékletre való érzékenysége miatt azonban ma már kevésbé használják.

Kakaóvaj a krémekben

Ami a gyógyászatban hátránya, az a kozmetikumokban előnye: mivel test hőmérsékleten olvad, nagyon könnyen eloszlatható a bőrön. Hidratálja a bőrt és ellátja a szükséges tápanyagokkal. K-vitamin tartalma erősíti a hajszálereket, ezáltal sikerrel bevethető a szem alatti karikák, foltok és egyéb bőrproblémák ellen. Magas antioxidáns tartalma lassítja a bőr öregedését, felerősíti regenerálási folyamatait és fokozza az ellenálló-képességét. Jótékony hatását most te is kipróbálhatod, hiszen a kakaóvajat kézkrémeink egyik fő összetevőjeként használjuk.

Kakaóvaj mint ajakápoló

A száraz ajkak nagyon kellemetlenek és sokszor vezetnek visszatérő fájdalmas repedésekhez, sérüléshez. Az ajakápolók gyakori összetevője a kakaóvaj, de használhatsz akár natúr kakaóvajat is az ajkad ápolására. Vékony rétegben eloszlatva az ajkakon kiválóan megnyugtatja és hidratálja a kiszáradt bőrt.

Kakaóvaj az Anti-Aging termékekben

A kakaóvajban természetes formában fordul elő az E-vitamin, amely fiatalság vitaminként is ismert. Erősíti a sejtfalat, megelőzi a sejtek idő előtti öregedését és a bőrbetegségek kialakulását.

Kakaóvaj samponban

Talán hihetetlennek tűnik, de a kakaóvaj samponban is sikerrel használható. Jótékony hatóanyagai mélyen beszívódnak a száraz, igénybe vett hajba, belülről táplálva azt. Száraz, érzékeny fejbőr esetén is érdemes kipróbálni, megnyugtatja és hidratálja a viszkető, irritált fejbőrt.

Kakaóvaj az illatszerekben

A kakaóvaj gyakran használt anyag az illatszerek készítésénél. Az enfleurage-nak nevezett eljárás során a sérülékeny növények illóolajait növényi olaj, legtöbbször kakaóvaj segítségével vonják ki. A kakaóvaj felveszi a szirmok illatanyagait, amelyet aztán alkohol segítségével kivonnak és a parfümök előállításához használnak fel.


Recept: Meggyes csokoládé bonbon

Hozzávalók: étcsokoládé, meggy, cukor ízlés szerint, szilikonforma

Elkészítés:

1.      A meggyet kimagozzuk, lecukrozzuk, egy napig állni hagyjuk

2.      A csokoládét egy fém tábla tördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk

3.      A szilikonformát ecset segítségével vékonyan kikenjük az olvasztott csokoládéval, a fölösleget spatulával lehúzzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük

4.      Amikor a csokoládé megdermedt, kivesszük és belekanalazzuk a meggyet úgy, hogy a formák ne legyenek teljesen tele

5.      Felmelegítjük a maradék csokoládét és a töltelék tetejére kanalazzuk, spatulával lehúzzuk a fölösleget és újra hűtőbe tesszük

+1. Bátrabbak áztathatják a meggyet előzőleg pár napig alkoholban is, ezzel töltve meg a bonbonokat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kézápolás
Az oldal tetejére